Při procházkami přírodou možná někde natrefíte na mohutnější listnatý strom Ořešák královský. Většinou ve volné přírodě roste osamocen, dokáže vyrůst až do výšky 30 — 45 m. Pokud poznáte, že se jedná o „ořešák“, dotkněte se ho a obejměte. Proč? Protože je to strom plný energie a zdraví.

Jestliže máte na své zahradě strom Ořech královský, tak víte, jaký máte dar. Většinou roste tak, že má okolo sebe dost volného prostoru. Potřebuje mít pod svou krásnou rozvětvenou korunou dost místa. Jeho plody – vlašské ořechy prodej https://www.nakliceno.cz/vlasske-orechy/ byly a jsou odjakživa velmi zdravou potravinou pro všechny lidi, snad s výjimkou některých alergiků. Naši předkové mívali pod „ořešákem“ často postavenou lavičku pro odpočinek.

ořešák královský

Léčivá síla Ořechu královského spočívá jak v jeho listech, tak především v plodech – ořechách. Listy naši předkové používali na různé léčivé odvary (podporují růst a hustotu vlasů, léčí ekzémy, čaj pomáhá při onemocnění dýchacích cest a zároveň podporuje trávení, kloktadlo z listů pomáhá na zánět ústní dutiny, obklady z namočených listů zase pomáhají na otoky…).

Plody – vlašské ořechy osahují velké množství vitamínu A, C, E, B6, K, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou (B6), betakarotén, minerály (sodík, draslík, fosfor, selen, mangan, měď, lutein.

Snad velmi důležité pro naše zdraví je ve vlašských ořechách velký podíl Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny (olej), který pomáhá spolu s kyselinou listovou našemu srdci, aby bylo zdravé, dále tyto kyseliny pomáhají léčit zánětlivé onemocnění kloubů a chrupavek.

Pokud se rozhodnete udělat něco pro své zdraví, tak věřte, že Vám stačí sníst denně 5 až 10 ořechových jader.

Na našich stránkách si můžete kdykoliv loupané vlašské ořechy v BIO kvalitě zakoupit.

vlašské ořechy

Vlašské ořechy chutnají samotně, přidáváme je do různých pokrmů jako je například kaše z ovesných vloček nebo do tvarohových dezertů a jogurtů. Bez vlašských ořechů si neumíme představit báječné vánoční cukroví, vánočku a velikonoční mazanec. Ořechové krémy, náplně a těsta, jsou v pečených zákuscích lahůdkou.